Hlavní obsah

Čínský uhelný boss dostal 20 let za korupci a pořádnou pokutu k tomu

Novinky, pit
Peking

Čínský soud poslal za mříže na 20 let místního uhelného šéfa v centrální provincii Šan-si, navíc ho odsoudil k mnohamiliónové pokutě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na tamní sdělovací prostředky.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf uhelného úřadu Chao Pcheng-ťün byl odsouzen za nelegální provozování uhelných dolů, díky čemuž si „vydělal“ na koupi 35 domů, převážně v Pekingu a jihočínském ostrově Hainan. Jejich celková hodnota přesáhla 170 miliónů jüanů (asi 450 miliónů korun).

Na rodinných bankovních účtech čínského podnikavce bylo nalezeno „šokujících“ 127 miliónů jüanů (asi 340 miliónů korun), jak uvedla o víkendu čínská státní televize. Chaova manželka pracovala navíc jako účetní v jednom z uhelných dolů.

Vymýtit korupci půjde jen těžko

Nejnovější skandál ukázal na úroveň oficiální korupce v nejlidnatější zemi světa, a to nejenom ve vládě, ale i na nižší úrovni.

Čínská komunistická strana opakovaně přislíbila korupci, která je důvodem kritiky ze strany veřejnosti, vymýtit. Podle mnohých oponentů jde však pouze o populistické tvrzení, protože čínští představitelé se nezodpovídají přímo voličům, nezávislým soudům ani médiím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám