Hlavní obsah

ČEZu unikly výsledky hospodaření, jeho zisk se propadl skoro o 40 procent

Praha
Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 6,74 miliardy Kč, což je meziroční pokles o 39,8 procenta. Informovala o tom agentura Reuters. Pokles zisku je výraznější, než čekali analytici. Reuters čerpala z internetových stránek společnosti, ta přitom chtěla výsledky oficiálně publikovat až později.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

ČEZ v pondělí zároveň mírně zlepšil výhled na letošní rok. Čistý zisk očištěný od mimořádných položek by se měl pohybovat kolem 40,6 miliardy korun, zatímco dosud firma předpovídala 40,1 miliardy Kč. V komentáři ke čtvrtletním výsledkům hospodaření ČEZ uvedl, že celoroční zisk by se měl proti loňsku snížit zhruba o 13 procent. Firma rovněž potvrdila, že za celý letošní rok očekává pětiprocentní pokles hrubého zisku EBITDA.

"V prvním pololetí letošního roku se přes důsledky krize těšíme z výsledků lepších, než jakých dosáhli naši západoevropští konkurenti, zejména německé společnosti, jejichž hospodaření bylo významně zasaženo unáhleným uzavřením části jaderných kapacit v zemi," komentoval v pondělí pololetní výsledky předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Martin Roman. Lepší výsledky ČEZ se podle něj projevily nejen v potvrzeném ratingu, kdy ČEZ již disponuje od agentury Moody´s lepší známkou než společnost RWE, ale i například v hodnotě akcií a tržní kapitalizaci společnosti.

Zisk ovlivnila i daň z fotovoltaiky

Energetika se podle Romana stále potýká s důsledky hospodářské krize, kvůli které klesly ceny za elektřinu. "Vzhledem k tomu, že ČEZ prodává především na rok a více dopředu, pak současná vyšší cenová hladina výsledky již příliš neovlivní. Přesto zvyšujeme náš dosavadní předpoklad ohledně výše letošního zisku a nově počítáme s úrovní o 0,5 miliardy Kč vyšší, a to 40,6 miliardy Kč," dodal Roman.

Dodal, že hospodaření ČEZ nepříznivě ovlivnila také darovací daň z emisních povolenek a srážková daň z elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách. Společnost ČEZ se podle něj musí vyrovnat i s posilováním české koruny vůči euru, protože většinu tržeb má právě v euru.

K omezení těchto vlivů podle Romana pomohla výroba z větrných elektráren v Rumunsku, kde Skupina ČEZ provozuje komplex elektráren. Zvýšila se i výroba z fotovoltaických elektráren Skupiny ČEZ. "Letos dochází ke kompenzaci nižších distribučních tarifů z roku 2009 a pomohla i úsporná opatření v distribuci v Albánii. Důležitým pozitivem je i podoba nových distribučních tarifů v Bulharsku, která dává impulz k částečné nápravě zdejší situace v oblasti regulace," podotkl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Analytici počítali s vyšším ziskem

Výroba elektřiny v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR letos od ledna do června meziročně klesla o zhruba jedno procento na 31,8 TWh. "Za celý rok 2011 očekáváme výrobu ve výši 64,7 TWh, tedy o dvě procenta vyšší než tomu bylo v roce 2010. Současné vyšší ceny elektřiny na trzích s elektřinou povedou k očekávanému nárůstu výroby elektřiny v uhelných elektrárnách o čtyři procenta, když v prvním pololetí zde byl naopak pokles o dvě procenta," uvedl Kříž. Očekávaný meziroční růst výroby v jaderných elektrárnách o dvě procenta by měl být především způsoben zkrácením plánovaných odstávek a zvýšením disponibility v Jaderné elektrárně Dukovany.

"Ziskovost na provozní úrovni mohly pravděpodobně negativně ovlivnit vyšší provozní náklady (například ceny paliv, energií či souvisejících služeb). Čistý zisk potom mohly dále snížit větší než odhadované ztráty z přecenění opcí na akcie společnosti MOL nebo vyšší efektivní zdanění," uvedl ještě na základě neoficiálních informací analytik společnosti Patria Finance Tomáš Sýkora. Výsledky označil za "negativní překvapení".

Analytici s poklesem zisku počítali, v průměru ale podle Reuters předpovídali, že čtvrtletní zisk se sníží pouze na 8,53 miliardy Kč. Za nižším ziskem je podle nich převážně nižší cena prodané elektřiny a nepříznivý vývoj koruny vůči euru.

Reuters vydal výsledky dříve

"Energetická společnost ČEZ oficiálně na žádném místě neprezentovala pololetní výsledky hospodaření. Vzhledem k tomu, že agentura Reuters neautorizovaně dnes odpoledne zveřejnila část našich výsledků, zveřejňuje ČEZ tuto část informace na svém webu a ostatních běžných informačních kanálech, aby trh měl k dispozici jednotné oficiální informace. ČEZ dále prověřuje, jak daná situace vznikla," uvedla v pondělí firma v reakci na předčasně zveřejněné informace.

Není to přitom poprvé, co má ČEZ problém s předčasně zveřejněnými výsledky. Letos v únoru společnost, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, omylem poslala čísla o hospodaření za loňský rok o několik dní dříve.

Zisk před zdaněním a ostatními náklady a výnosy se firmě od dubna do konce června snížil na 11,14 miliardy korun ze 14,04 miliardy Kč za stejné období loňského roku. Za první pololetí klesl stejný ukazatel o 11 procent na 31,67 miliardy. Tržby se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 4,4 procenta na 46,75 miliardy korun. Za pololetí činily výnosy skupiny 103,55 miliardy korun, před rokem firma utržila 98,68 miliardy.

ČEZ je největší energetickou společností v České republice a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Tržní kapitalizace podniku přesahuje 400 miliard Kč a jeho většinovým akcionářem je stát. Ten ve firmě drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám