Hlavní obsah

První pololetí zakončily České dráhy se ziskem 26 miliónů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plus 26 miliónů korun, to je zisk Českých drah (ČD) za první pololetí letošního roku. Oproti stejnému období loňského roku jde o zlepšení ve výši pět miliónů. Informoval o tom mluvčí ČD Radek Joklík.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Národnímu dopravci se podařilo přilákat do vlaků více cestujících, meziroční nárůst přepravených osob činil 1,4 miliónu. Dál také pokračuje trend, kdy lidé vlaky více používají pro cestování na delší vzdálenosti. Tržby z osobní přepravy vzrostly o 230 miliónů.

Ušetřené peníze spolkne růst cen

„Vyšší příjmová stránka je bohužel vyvážena výrazně vyššími výdaji. Díky propouštění a snížení mezd úředníkům máme o půl miliardy nižší náklady na zaměstnance, současně s tím však vzrostla cena nafty, elektřiny a obecně známá je i skutečnost, že letos platíme mnohem víc za dopravní cestu,“ posteskl si náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku Michal Nebeský.

ČD podle Nebeského zaplatily za použití kolejí Správě železniční dopravní cesty 814 miliónů korun. To představuje meziroční zvýšení o 120 miliónů, ačkoli se jednalo zhruba o stejný počet kilometrů jako loni. „Elektřina a nafta nás přišly dráž o 81 miliónů,“ dodal Nebeský.

Loni od krajů méně peněz

Firma loni dostala od krajů na dopravní obslužnost o 325 miliónů méně než v roce 2009. Celková suma dotací od státu a krajů se pohybovala kolem 12 miliard korun. Zbytek tvořily příjmy za řízení provozu na dopravní cestě, výnosy z prodeje majetku a dalších činností, jak připomíná ČTK.

ČD v loňském roce přepravily zhruba 163 miliónů cestujících. Společnost denně vypraví více než 7000 spojů a zaměstnává přibližně 26 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám