Hlavní obsah

Ve Španělsku, Itálii a Francii své problémy zvládnou sami, tvrdí eurokomisař

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Španělsko, Itálie a Francie nebudou potřebovat pomoc ze záchranného fondu eurozóny. Uvedl to v rozhovoru pro deník Bild eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Článek

„Neočekáváme, že tyto země budou potřebovat pomoc ze stabilizačního mechanismu,“ domnívá se Rehn. „Tyto země podnikají správné kroky, aby dostaly svoje rozpočty i ekonomiky do pořádku,“ nechal se slyšet Rehn s tím, že to je způsob, jak obnovit a posílit důvěru na finančních trzích.

Eurokomisař rovněž Bildu sdělil, že očekává, že se země eurozóny nejpozději do září dohodnou na rozšíření Evropského fondu finanční stability (EFSF), jak bylo schváleno na summitu 21. července. Ten by se měl nafouknout na 440 miliard eur (asi 10,7 biliónu korun).

Německo se cuká

„Procedury schvalování jsou v jednotlivých zemích rozdílné,“ připomněl Rehn. „V některých se ratifikace vyžaduje, v jiných ne. Každopádně musíme nejpozději do září urychleně přijmout opatření dohodnutá na červencovém summitu, abychom skoncovali s nejistotou na trzích,“ dodal Rehn.

Někteří němečtí zákonodárci nicméně varovali, že jde o příliš ambiciózní plán. Předseda německého parlamentu Norbert Lammert vystoupil v neděli proti tomu, aby se hlasování o EFSF uskutečnilo 23. září, jak se původně plánovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám