Hlavní obsah

Lidé mohou zaplatit útratu stále více způsoby

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Způsobů jak zaplatit útratu je již mnoho a stále přicházejí nové nástroje k placení. V Česku stále vévodí platbám hotovost, kterou však postupně vytlačují karetní transakce. Za poslední rok se také zvýšil počet plateb na internetu o 58 %, především na úkor objednávek na dobírku či převodů na účet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Není to tak dlouho, co platby kartou prováděla jen malá část české populace a na internetu s nimi platilo ještě méně lidí. Důvodem byla obava ohledně bezpečnosti. Především karetní transakce na internetu se dočkaly mnohem lepšího zabezpečení a pro mnoho lidí jsou dnes již naprosto běžným prostředkem k nákupu,“ vysvětluje manažerka Jana Opršalová z ČSOB.

Karta je dostupná komukoli, kdo má v bance otevřený účet, a obvykle je k účtu zdarma. Bez kódu PIN nikdo z karty peníze nevybere a banka kartu okamžitě zablokuje, jakmile klient nahlásí její odcizení. Navíc dotyčnému banka vrátí peníze, pokud byla s kartou provedena transakce, se kterou nemá co dočinění.

Virtuální placení

Pokud si člověk není jistý bezpečností plateb přes internet či nechce na internetu uvádět svoje karetní údaje, může využít službu PayPal nebo službu PaySec. Tato služba umožní si zřídit účet s virtuální platební kartou, kam si posílá peníze dle vlastní libosti, a ty pak využije k platbám na internetu, aniž by musel uvádět údaje karty ke svému běžnému účtu.

Mezi karetní nástroje patří i kreditní karty. Umožňují čerpat prostředky banky a navíc přinášejí lidem bonusy k platbám. V neposlední řadě mají klienti možnost uhradit platbu převodem na účet. Tato služba byla velmi využívána dříve a v současné době zůstala spíše jako prostředek k placení účtů či nájemného.

Reklama

Výběr článků

Načítám