Hlavní obsah

Češi kvůli špatnému počasí chtějí zájezdy last minute, nabídka je ale malá

Mnoho lidí, kteří neměli letos v plánu jet na dovolenou do zahraničí, si to během léta rozmyslelo. Často je důvodem ne právě letní počasí, které v ČR panuje. Ti, kteří si ale chtějí vybrat zájezd na poslední chvíli, ale mohou narazit. Nabídka už není tak široká jako v minulých letech a zájezdy jsou za vyšší ceny, než lidé počítají.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

"Aktuální dostupnost zájezdů na poslední chvíli je taková, že už ve čtvrtek není co prodávat na víkendové odlety," popsala situaci Kateřina Komedová, manažerka komunikace a marketingu agentury Zájezdy.cz. Podle agentury se proti minulému roku množství nabídek zájezdů snížilo o 15 procent.

Podle ní tyto typy zájezdů, na které si mnoho lidí zvyklo, letos téměř nejsou k dispozici. V nabídkách jsou pouze pětihvězdičkové hotely, o něž ale lidé nemají zpravidla zájem. Na last minute čekají především proto, aby byla dovolená co nejlevnější, čemuž drahé hotely neodpovídají.

Podle zástupce CK Fischer Dana Plovajka lidé často přicházejí s konkrétní představou, kam by chtěli letět a do jakého typu hotelu. Bývají pak překvapeni, že v destinaci, kterou chtějí, už není žádné volné místo.

Méně objednávek a obava z Egypta

Důvody, proč je nabídek méně, jsou dva. Prvním z nich je to, že cestovní kanceláře počítaly s nízkou poptávkou a objednaly méně míst, proto jich také méně zůstává volných.

Navíc lidé z Evropy omezili pobyty v Egyptě, Tunisku, kde byli nepokoje a zvolili jiné destinace. Proto jsou hotely v "bezpečnějších" místech obsazenější.

"Klientela z velkých zdrojových zemí, jako je Německo, Anglie a Rusko, se z Egypta a Tuniska přesunula do jiných destinací. Tím došlo k vyčerpání kapacit v těchto letoviscích," vysvětlil Plovajko.

Paradoxně tak nastala situace, kdy jsou volné ubytovací kapacity pro nabídku na poslední chvíli za přijatelné ceny zpravidla pouze v těchto dvou zemích. Klienti, kteří už nemají příliš na výběr, si proto velmi často Egypt nebo Tunisko nakonec vyberou.

Podle Tomáše Brejchy z Čedoku si ale česká klientela v druhé polovině prázdnin uvědomila, že cestování do Egypta je bez rizika. Mnoho lidí tak podle něj do země odlétá a vrací se spokojeni. Po konfliktech v těchto zemích klienty oslovily zejména příznivé ceny, vliv mají také doporučení známých, kteří dovolenou na severu Afriky absolvovali.

Anketa

Využili jste někdy nabídku zájezdů last minute?
ano, dokonce několikrát
32,8 %
ano, ale jen jednou
12,3 %
ne, ale chystám se k tomu
10,8 %
jezdím na dovolenou bez CK
18 %
na dovolenou nejezdím
26,1 %
Celkem hlasovalo 11027 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám