Hlavní obsah

Ratingové agentury nevarují ohledně státního bankrotu včas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Přední ratingové agentury většinou nedokážou efektivně předpovědět, že některý stát začíná mít tak vážné problémy, že by později mohl vyhlásit platební neschopnost. Ukazuje to analýza dat posledních 35 let, kterou zveřejnil ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Obzvlášť špatnou práci ratingové agentury podle WSJ odvedly v období 12 měsíců, které předcházelo vyhlášení platební neschopnosti konkrétních států. Právě v té době ale investoři potřebují pomoc ratingových agentur nejvíce, podotýká list.

Z celkem 15 případů platební neschopnosti jednotlivých států, k nimž došlo od roku 1975 a které sledovala agentura Standard & Poor's, jich bylo hned 12 od stejné agentury ještě rok před vyhlášením platební neschopnosti hodnoceno investiční známkou na stupni B nebo vyšším.

Podcenění rizika platební neschopnosti 

S přitom tvrdí, že pokud má státní dluh rating alespoň na stupni B, pravděpodobnost nesplacení během následujícího roku je v průměru pouze dvě procenta. Jinými slovy, agentura Standard & Poor's v 80 procentech případů zásadně podcenila riziko vyhlášení státní platební neschopnosti.

Podobné je to ale i s konkurenční agenturou Moody's. Z celkem 13 vlád, jejichž finanční zdraví agentura posuzovala, mělo 11 z nich ještě rok před vyhlášením platební neschopnosti rating na stupni B a vyšším.

V nedávné době postihl státní bankrot například Rusko v roce 1998, Pákistán v roce 1999, Pobřeží slonoviny v roce 2001, Argentinu v roce 2002, Paraguay v roce 2003 nebo Island v roce 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám