Hlavní obsah

Platy ve zdravotnictví výrazně vzrostly, více než o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná mzda ve zdravotnictví stoupla za pět let z 18 400 na zhruba 25 000 korun, tedy téměř o 37 procent. Inflace nárůst snížila na 19 procent. V průměru rostly mzdy ročně rychleji než v národním hospodářství. Nejrychleji rostly mzdy sestrám, nejméně pak farmaceutům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměrná hrubá měsíční mzda lékařů a zubařů v zařízeních státu, krajů a v soukromé sféře vzrostla v celém období z 37 200 na 48 700 korun, farmaceutů z 28 200 na 35 900 korun a sester a porodních asistentek z 16 800 na 23 800 korun.

Nejvyšší mzdy pobírali ve sledovaném období lékaři a zubaři, oproti průměrné mzdě ve zdravotnictví dvojnásobek. Nad průměrem byli s 1,5násobkem také farmaceuti. Mzdy sester a porodních asistentek byly v roce 2010 pět procent pod průměrem mezd celého zdravotnictví.

Celkový nárůst průměrné mzdy v podnikatelské a nepodnikatelské sféře mezi lety 2005 až 2010 byl velmi podobný, ve státních zařízeních byla ale mzda o pětinu vyšší než v akciových společnostech.

Nejmenší rozdíly byly mezi lékaři, ve státních zařízeních měli o šest procent víc než v "akciovkách", nejvyšší u sester a porodních asistentek, ve státních zařízeních měly o 31 procent víc než v "akciovkách" a soukromých zařízeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám