Hlavní obsah

V Číně odsoudili prodejce chemikálií pro úpravu masa

Peking

Čínský soud poslal na neupřesněnou dobu do vězení sedm osob, které od roku 2009 prodávaly ilegální toxické chemikálie producentům vepřového masa, navíc jim vyměřil peněžité tresty. Oznámila to agentura Nová Čína. Jde o zatím poslední rozsudky v dalším skandálu s kontaminovanými potravinami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úterní rozsudek přichází pouhé dva týdny poté, co pětice lidí dostala mnohem přísnější tresty včetně jednoho trestu smrti za výrobu a prodej vepřového masa "vylepšeného" anabolickým preparátem clenbuterolem. Tato chemikálie měla vylepšit vepřové maso na libové.

Pokud lidé konzumují clenbuterol ve zvýšené míře, mohou trpět svalovým třesem, závratěmi, bolestmi hlavy a žaludečními potížemi.

Vepřové je hlavní masný produkt v Číně, která je jeho největším producentem i spotřebitelem. Některé chovatele tento fakt podněcuje k užívání nezákonných prostředků ke zvýšení jeho produkce nebo ceny.

Čína v posledních letech bojuje s kontaminovanými potravinami, přičemž zřejmě největší skandál se týkal před třemi lety mléka pančovaného melaminem, po jehož požití zemřelo šest dětí a dalších téměř 300 000 onemocnělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám