Hlavní obsah

Lesy ČR znásobily zisk, stouply jim tržby za dřevo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní podnik Lesy ČR (LČR) v letošním prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobil hrubý zisk na 3,4 miliardy korun z loňských 1,77 miliardy. Jde o dosud nejlepší výsledek firmy. Uvedl to generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora, podle kterého zlepšení finančního ukazatele přinesl výrazný nárůst tržeb za dřevo v důsledku změny způsobu jeho prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podnik rekordního výsledku dosáhl i navzdory růstu nákladů v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské správy (ZVS). Na jejím základě na začátku roku přešlo do správy LČR 14 000 kilometrů drobných vodních toků a bystřin. Podnik také převzal část bývalých zaměstnanců ZVS.

Lesy ČR letos významně změnily obchod se dřevem. Lesnické firmy, které vyhrály tendry, dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu. Pokácené dřevo od podniku za vysoutěženou cenu kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžařské firmy prodávaly polovinu vytěženého dřeva. Druhou polovinu dřeva si prodávaly Lesy ČR.

Nyní podnik organizuje tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012. Přihlásilo se do něj 66 subjektů. Uzavření smluv s vítězi se předpokládá na konci října. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám