Hlavní obsah

Německé Commerzbank kvůli řeckým potížím prudce klesl zisk

Frankfurt

Druhá největší německá banka Commerzbank AG zaznamenala ve druhém čtvrtletí propad čistého zisku na 24 miliónů eur (asi 576 miliónů korun) z loňských srovnatelných 352 miliónů eur (asi 8,5 miliardy korun). Důvodem jsou odpisy řeckých obligací. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Banka musela ve čtvrtletí odepsat 760 miliónů eur z hodnoty obligací řecké vlády, které vlastní. Řecko požádalo majitele obligací o jejich výměnu za jiné s delší dobou splatnosti a nižší úrokovou sazbou. Pro srovnání, konkurent Deutsche Bank AG odepsal kvůli Řecku za druhé čtvrtletí celkem 155 miliónů eur.

Díky růstu německé ekonomiky však banka mohla snížit rezervy na špatné úvěry na 278 miliónů eur z loňských 639 miliónů eur. Provozní zisk divize služeb pro malé a střední německé firmy se zvýšil o 29 procent. Příjmy z obchodování s cennými papíry vzrostly o 82 procent.

"V druhé polovině finančního roku čekáváme náročné prostředí charakterizované vysokým stupněm tržní nejistoty," uvedla banka v prohlášení.

Na českém trhu je Commerzbank od roku 1992, orientuje se zde především na velké a střední podniky. Od listopadu 2007 působí v tuzemsku také nízkonákladová mBank, která patří do stejné finanční skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám