Hlavní obsah

Španělé kritizují návštěvu papeže, pro zemi je prý příliš nákladná

Novinky, pit
Madrid

Srpnová návštěva Španělska, kterou uskuteční papež Benedikt XVI., se dostala pod palbu kritiky veřejnosti včetně některých duchovních. Důvodem jsou značné náklady, které si tato událost vyžádá. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Pyrenejská země se totiž potýká se značnými problémy v souvislosti s finanční krizí, a vláda je proto nucena provádět razantními škrty v rozpočtu. Dopady pocítily prakticky všechny vrstvy společnosti.

Papež dorazí do Madridu 18. srpna a očekává se, že jeho návštěva přiláká více než milión věřících. Náklady by se měly vyšplhat na 50 až 60 miliónů eur (asi 1,2 až 1,4 miliardy korun), a to nejsou do rozpočtu ještě zahrnuta bezpečnostní opatření.

Pódium, fontány a megaobrazovky

Počítá se mimo jiné s výstavbou 200 metrů dlouhého pódia s obřím kovovým stromem na madridském letišti Cuatro Vientos, stejně jako se stovkami vodních fontán a instalací 20 megaobrazovek při závěrečné veřejné mši 21. srpna. Dále je nutno zajistit například dostatečné množství sociálních zařízení pro davy poutníků.

Podle organizátorů budou náklady financovány poutníky, firmami i jednotlivci. Kritici nicméně poukazují na fakt, že sponzoři mají nárok na daňové úlevy ve výši až 80 procent z částky, kterou věnují. A to z toho důvodu, že podle vlády jde o podporu události ve „výjimečném veřejném zájmu“.

Podle kritiků si země takovéto výpadky ve státním rozpočtu za současné nepříznivé situace nemůže dovolit. Odpůrci návštěvy papeže zřídili na Facebooku stránku vyzývající k bojkotu více než stovky firemních sponzorů, včetně takových gigantů jako Coca-Cola, Telefónica či Banco Santander, kteří se podle nich podíleli na vzniku hospodářské krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám