Hlavní obsah

ČSOB v pololetí klesl čistý zisk i kvůli Řecku

Praha

Československé obchodní bance (ČSOB) klesl v prvním pololetí meziročně čistý zisk mimo jiné kvůli odpisu řeckých dluhopisů o 13 procent na 6,21 miliardy korun. Udržitelný zisk, který je očištěný o mimořádné vlivy, klesl o 12 procent na 6,13 miliardy korun. Uvedl to ředitel externí komunikace banky Ivo Měšťánek.

Článek

Odpis řeckých dluhopisů v hodnotě 1,306 miliardy korun ubral z čistého zisku ČSOB 1,1 miliardy korun. Banka přitom není jediná na trhu, které odepisovala část řeckých dluhopisů. Komerční banka zaúčtovala sníženou hodnotu řeckých vládních dluhopisů 1,663 miliardy Kč, UniCredit Bank pak 858 miliónů korun.

"Celkově bylo druhé čtvrtletí tohoto roku z hlediska výkonu naší obchodní činnosti nejsilnější za posledních deset čtvrtletí," sdělil generální ředitel banky Pavel Kavánek.

Z velkých hráčů si polepšila Česká spořitelna

Hospodářské výsledky již zveřejnily všechny velké bankovní skupiny. Česká spořitelna v pololetí zaznamenala nárůst čistého zisku o téměř 24 procent na 7,21 miliardy korun. Komerční bance v prvním pololetí kvůli řeckým dluhopisům klesl čistý zisk o 15,5 procenta na 5,48 miliardy korun. Tuzemské UniCredit Bank v prvním pololetí klesl čistý zisk rovněž kvůli řeckým dluhopisům meziročně o více než polovinu na 668 miliónů korun.

Samotná ČSOB měla ke konci června téměř 3,1 miliónu klientů. Počet bankomatů zvýšila na 805.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky i například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám