Hlavní obsah

Maďaři hromadně přihlašují automobily na Slovensku, ušetří až tisíce eur

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ve snaze vyhnout se vysoké dani za registraci motorového vozidla přihlašují Maďaři hromadně své automobily na Slovensku. Ušetřit tak mohou až tisíce eur. Podle deníku Sme bude maďarská policie a celní stráž od září kontrolovat vozidla se slovenskými poznávacími značkami, aby spekulanty odhalila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na Slovensku se za přihlášení automobilu do evidence platí 66 eur (asi 1500 korun). V Maďarsku se poplatek mění podle hodnoty automobilu. Daň za registraci nejluxusnějších vozidel tak může přesáhnout 10 000 eur (asi 240 000 korun).

Slovensko zaregistruje automobily pouze lidem, kteří mají trvalý nebo přechodný pobyt na Slovensku, případně je zde sídlo jejich firmy. Z registrace vozidel u našich východních sousedů se tak stal velký byznys, kterým se zabývají desítky firem.

„V okresu Komárno jsou informace o firmách se sídlem na Slovensku, jejichž jednatelé jsou občany Maďarska, a na tyto firmy jsou následně evidovaná motorová vozidla,“ uvedla policejní mluvčí Božena Bruchterová.

Dokaž, že na Slovensku skutečně žiješ

Maďarská policie chce od září kontrolovat řidiče automobilů se slovenskými poznávacími značkami, kteří budou muset dokázat, že na Slovensku opravdu žijí. V opačném případě jim policisté poznávací značky na místě zabaví.

Podle šéfa maďarské celní a finanční stráže Jánose Nagye je nutné pohlížet na maďarského řidiče se slovenskou poznávací značkou, který nežije na Slovensku po většinu roku, jako na daňového podvodníka. „Kdo nežije na Slovensku minimálně 183 dnů v roce, je daňový podvodník,“ cituje Nagye deník Népszabadság.

Podle poslance vládní strany FIDESZ Antala Rogána připraví daňoví spekulanti zemi ročně o 36 miliónů eur (asi 1,2 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám