Hlavní obsah

Česko je nudná stabilní země s důvěrou finančních trhů, míní Kalousek

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko je podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) stabilní zemí, jejíž závazky jsou nezpochybnitelné, a má důvěru na finančních trzích. Tato vláda se musí a bude snažit, aby tento dojem u ratingových institucí a na finančních trzích zůstal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Česká republika je zatím na kapitálových trzích vnímaná jako velmi nudná stabilní země, která usiluje o další konsolidaci veřejných financí. Samozřejmě že stejně jako v Americe, když to významná část politické scény zpochybní a rozmělní, tak důvěru ztratíme a nakonec proděláme i kalhoty," řekl v pondělí ministr v ČT24.

Podle ministra ale vláda udělá vše, aby se vyhnula situaci, kdy by musela za dluhopisy platit další desítky miliard. Pak by totiž nebylo na důchody, školství, sociální dávky, což vláda podle Kalouska nehodlá připustit.

Vláda může na současný vývoj situace na světových finančních trzích reagovat okamžitě dvěma způsoby – dál tlačit deficity veřejných financí k nule a zasadit se o to, aby nárůst mezd nepřevýšil růst produktivity práce.

Podle ministra způsobuje paniku na finančních trzích skutečnost, že dlouhé roky byly nejjistějšími investicemi státní dluhopisy. Nyní se ukazuje, že to nemusí vždy platit.

Podle Kalouska zatím lídři Evropské unie spíše než o řešení bojují o čas. „Je třeba otevřeně říci,“ konstatoval ministr, „že současný sociální model není ufinancovatelný v konkurenci s Asií a dalšími oblastmi. Musíme se pokusit uzpůsobit spotřebu našim příjmům. To je ale současně i politická sebevražda.“

Snížení ratingu ČR zatím nehrozí

Problémy se snížením ratingu zatím Česku na rozdíl od dalších evropských zemí nehrozí. Kroky české vlády jsou podle ratingových agentur správné. A i další země se musí vydat cestou snižování výdajů a nezvyšování míry zadlužení.

Podle agentury Moody's totiž ČR nemá problém s financováním a její zadlužení nedosahuje ani poloviny průměru evropských zemí. V současné době dluh představuje asi 40 procent hrubého domácího produktu. Moody's ve své zprávě nedávno navíc uvedla, že pokud vláda provede hluboké strukturální reformy, hodnocení by se mohlo zvýšit.

„Pokud se ale nepodaří konsolidovat fiskální bilanci směrem k rozpočtovým cílům, což by vedlo k vytrvalému zhoršení důvěryhodnosti ve fiskální politiku a ke zhoršení dluhové dynamiky, úvěrová spolehlivost by se tím mohla podkopat," dodala agentura.

VV proti zdanění stravenek

Úsilí vlády o další rozpočtové úspory naráží u třetí koaliční strany, Věcí veřejných (VV). Šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta po dvouhodinovém jednání s předsedou odborové centrály ČMKOS Jaroslavem Zavadilem prohlásil, že „jeho strana nepodpoří zdanění stravenek“, o které usiluje ministr financí Kalousek.

VV mají zatím neurčitý postoj i k dalším návrhům ministerstva financí, jako je například zrušení superhrubé mzdy.

Véčkaři znovu potvrdili, že z jejich pohledu je jediná přijatelná varianta dvou sazeb DPH v příštím roce – 14 a 20 procent, tedy že nepodpoří sjednocení DPH na 19 procentech.

Proti způsobům, jakým se vláda snaží snížit deficity rozpočtu veřejných financí, je vedle VV i opozice. ČSSD poukazuje na to, že opatření vlády postihne především zaměstnance a lidi práce.

„Úsilí o úspory je třeba zrychlit, ale ODS a TOP 09 není většina, věřím, že zdravý rozum zvítězí i v těch několika dalších hlasech,“ prohlásil Kalousek.

Anketa

Obáváte se další finanční krize?
Ano
87,7 %
Ne
10 %
Nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6285 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám