Hlavní obsah

Británii a dalším zemím eurozóny může spadnout rating

Singapur

Snížení ratingu hrozí v nadcházejících měsících i Velké Británii a některým zemím eurozóny. Myslí si to uznávaný americký investor na komoditních trzích Jim Rogers, který tak reagoval na zprávu o snížení ratingu Spojených států, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo ratingové agentury Standard & Poor´s

Článek

"Byla by to bláznivá představa myslet si, že Spojeným státům se rating sníží a Velké Británii ne. Existuje spousta zemí, například Belgie, Španělsko, vlastně řada zemí v Evropě, kterým by se měl rating snížit tak, jako se snížil Spojeným státům," uvedl Rogers v rozhovoru na finanční televizi Reuters Insider a také v televizi CNBC.

Vyspělé evropské země se podle Rogerse dočkají snížení ratingu především v důsledku dalšího zhoršení dluhové krize. Politici podle něj začnou volat po dalším uvolnění měnové politiky, aby podpořili hospodářský růst. Úrokové sazby jsou ale nízko, takže nezbude než opět sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky.

Rogers také řekl, že Standard & Poor's dlouho váhala se snížením ratingu Spojených států. Washington si podle něj nezaslouží ani rating AA plus, který mu agentura teď přiznává. Spojené státy prý dluhy jen těžko splatí. „Můžou je pořád obnovovat a dál hrát divadlo. Amerika už ale zkrachovala,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám