Hlavní obsah

Investory v eurozóně rychle opouští důvěra, je nejhorší za dva roky

– Berlín
Novinky, pit

Důvěra investorů v eurozóně se propadla v srpnu na nejnižší úroveň od září 2009. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na průzkum agentury Sentix. Důvodem jsou obavy z toho, že světoví politici nemají nástroje, aby mohli účinně reagovat na prohlubující se hospodářskou krizi.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní index důvěry investorů se dostal na mínus 13,5 bodu v porovnání s červencovou hodnotou plus 5,3 bodu. Ekonomové očekávali v průměru pokles na plus 1,9 bodu, nejpesimističtější předpovědi hovořily o sestupu na mínus jeden bod.

„Důvodem jsou dluhové problémy v Evropské unii, bezmocnost politiků při řešení těchto problémů, stejně jako spory ve Spojených státech týkající se zvýšení stropu u státního dluhu,“ uvádí Sentix v komentáři. Podle těchto indikátorů je výhled světové ekonomiky poměrně negativní.

Vedlejší index, který zohledňuje současné podmínky, klesl v srpnu na 3,5 bodu z červencových 19,25 bodu, zatímco index očekávání zaznamenal propad z mínus 7,75 bodu na mínus 29 bodů.

„Stále více investorů chápe přelévání problémů finančních trhů do reálné ekonomiky jako pravděpodobný scénář,“ připomíná se ve zprávě Sentix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám