Hlavní obsah

ECB brání eurozónu, kupuje italské i španělské dluhopisy

Londýn
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) vstoupila na trh a začala intervenovat na obranu eurozóny. Podle obchodníků nakupuje italské i španělské dluhopisy, vesměs se splatností pět let. Výnosy v obou případech citelně klesly. ECB sama intervenci nepotvrdila, podle televizní stanice CNBC to ukáže až pravidelná statistika, kterou ECB zveřejní příští týden.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Výnos italských státních dluhopisů splatných za pět let klesl o 65 bazických bodů na 4,85 procenta, podobně výnos ekvivalentních španělských papírů spadl o 69 bodů na 4,73 procenta.

"Nakupují po částech, většinou v objemu 20 miliónů až 25 miliónů eur (asi 485 miliónů až 606 miliónů Kč)," poznamenal jeden z obchodníků, jehož citovala agentura Reuters. "Předpokládáme, že dnes ECB nakoupí (dluhopisy) za miliardy (eur)," dodal.

Akciové trhy v západní Evropě po úvodním poklesu smazaly všechny ztráty, přehouply se do zisku a ten rychle zvyšují. Nejvíce jim pomáhá silný růst na burzách právě v Itálii a Španělsku, které těží z příslibu ECB intervenovat na trhu a začít nakupovat státní dluhopisy těchto dvou zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám