Hlavní obsah

Stavebnictví zrychlilo propad

Novinky, pit
Praha

Tuzemské stavebnictví v červnu zrychlilo propad na 6,3 procenta, v květnu pokleslo o 4,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klesla jak produkce pozemního stavitelství (meziročně o 2,7 %), tak i produkce inženýrského stavitelství (meziročně o 12,4 %). Průměrný počet zaměstnanců se snížil o 4,7 %, klesala rovněž jejich průměrná mzda, a to o 2,7 %.

Zvýšil se počet vydaných stavebních povolení, meziročně o 7,9 %. Jejich celková hodnota ale dál meziročně klesala o 8,3 %. „Jinými slovy: staví se sice větší počet, ale menších a levnějších staveb,“ vysvětlila analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Stavebnictví se z krize zatím nechystá

Podle Šichtařové stát musí šetřit, jelikož nemá na financování infrastruktury. Firmy dosud také šetří, jsou rády, že se jim v prvním pololetí podařilo navýšit výrobu a pokrýt ztráty z krizových let 2009 a 2010, ale na investice do staveb to ještě není.

„A domácnosti jsou mimořádně slabé, je vysoká míra nezaměstnanosti a reálné mzdy rostou jen slabě, takže investice do bydlení ještě nejsou na předkrizové úrovni,“ sdělila Šichtařová.

Jak uvedla Šichtařová, stavebnictví stále není na cestě z krize. Na své předkrizové hodnoty se podle ní vrátí nejdříve v roce 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám