Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku nepatrně stoupla, letos poprvé

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Nezaměstnanost se v červenci zvedla z červnových 8,1 procenta na 8,2 procenta. Úřady práce registrovaly 485 584 nezaměstnaných, což znamená oproti červnu zvýšení o 6809 lidí. Údaje zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Trhy čekaly ještě větší nárůst na 8,3 %,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin s tím, že se jedná o první letošní nárůst nezaměstnanosti. Do července zatím letos počet lidí bez práce jen klesal. „Neděje se však nic neobvyklého, naopak. Nezaměstnanost za červenec zpravidla oproti červnu vzroste,“ uklidňuje Volf.

Volná pracovní místa se stále drží pod 40 tisíci, což v kombinaci s vysokou mírou nezaměstnanosti znamená, že ekonomika není schopna vytvářet dostatek pracovních míst. Fronta na jedno pracovní místo je 12,5 uchazeče dlouhá.

Nezaměstnanost roste především proto, že pozitivní vliv sezónních prací je vyčerpán a další pracovní síly se již nenabírají, navíc některé práce už dokonce skončily. Tempo růstu ekonomiky zatím není tak silné, aby se to na trhu práce nějak dramaticky projevilo.

Foto: ČTK

Komplikace na obzoru

V neposlední řadě do hry zasáhli také první absolventi škol, kteří se v červenci postavili do fronty o zaměstnání. Bylo jich 24 462, což je o 791 více než v minulém měsíci. Naopak proti růstu nezaměstnanosti zřejmě hovořilo dobré tempo domácího průmyslu.

V dalších měsících může ještě nezaměstnanost komplikovat situace v eurozóně. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet v minulosti hovořil o tom, že tempo růstu ekonomiky není tak silné. „Pravděpodobně se budeme vracet zpět k devítiprocentní hladině,“ domnívá se Volf.

Míru nezaměstnanosti stejnou nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 45 okresů, nejvyšší byla v okresech Most (15,9 %), Bruntál (14,2 %) a Děčín (13,7 %). Nejnižší míra nezaměstnanosti byla zaznamenána naopak v okresech Praha-východ (3,6 %), hl. m. Praha (4,0 %) a Praha-západ (4,1 %).

Foto: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám