Hlavní obsah

Krize děsí investory, masivně se zbavují akcií

Právo, ČTK, svj

Světoví investoři se obávají nové krize. Začínají se zbavovat akcií ve všech sektorech, ztráty už se tedy neomezují pouze na bankovní tituly. Akcie na burzách v západní Evropě včera zrychlily pokles a jejich hlavní index FTSEurofirst 300 se propadl pod psychologickou hranici 1000 bodů. Propadla se i pražská burza.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Další výrazné ztráty postihly také americké akcie. Trhy straší už jen těžko zvladatelné státní dluhy a zpomalení tempa růstu globální ekonomiky.

Burzy na obou stranách Atlantiku navázaly na propady z předchozích dní, panika na nich se však o poznání zvětšila. Americký Dow Jonesův index včera v poledne odepisoval zhruba tři procenta na 11 544 bodů, ztráta indexu Nasdaq Composite přesáhla 3,5 procenta.

V Evropě už předtím byla tvrdě zasažena především burza v Miláně, patrně v reakci na potíže Itálie.

Katastrofické scénáře nacházejí odezvu

„Postupně se zhoršují makroekonomické indikátory v různých zemích a na trhu se začala šířit panika, že by teoreticky mohla být recese. K tomu se přidaly zprávy typu, že Dánsko spekuluje o tom, že jeho měna bude navázaná na německou marku po zániku eura, a další podobné katastrofické scénáře,“ řekla Právu analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní tak včera působily na trhy spíše psychologické faktory než nové události.

Panevropský index FTSEurofirst 300 ve čtvrtek krátce po 17.00 ztrácel 2,99 procenta a pohyboval se kolem 997 bodů. Pod hranicí 1000 bodů je přitom index poprvé po roce. Podobně burza v Miláně podle indexu FTSE MIB ztrácela 3,2 procenta na 16 459 bodů.

„Faktem je, že na opčním trhu nejsou žádné velké objemy obchodů, jimiž by se lidé zajišťovali (před dalším propadem). Investoři se prostě masivně zbavují akcií. Tečka,“ řekl šéf strategie pro alokaci aktiv ve společnosti Dexia Asset Management Jean-Yves Dumont.

Nervozita se přelila ze světových trhů i na pražskou burzu. Ta stejně jako další akciové trhy včera pokračovala v poklesu a podobně jako ve středu vykázala jeden z nejhorších výsledků letošního roku. Hlavní index PX odepsal 2,17 procenta na 1120,7 bodu.

ECB posiluje likviditu

Strach investorů z vývoje v Evropě i USA se odráží i vyššími investicemi do zlata, které je obecně považováno za bezpečné útočiště v dobách nejistoty. Cena zlata se včera vyšplhala na nové rekordní maximum 1678,31 dolaru za troyskou unci poté, co prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil, že ECB bude pokračovat v nákupech dluhopisů v reakci na prohlubující se dluhovou krizi v eurozóně.

ECB včera podle očekávání nechala základní úrok beze změn na 1,5 procenta, vzhledem k napjaté situaci na trzích ale mimořádně posílila likviditu. Trichet ale odmítl prozradit, zda ECB skutečně kupuje italské a španělské státní dluhopisy, aby pomohla odvrátit útok spekulantů na tyto země.

Razie v ratingových agenturách v Itálii

Ke zklidnění situace ve čtvrtek nemohla přispět ani zpráva, že italské úřady provedly razii v kancelářích mezinárodních ratingových agentur Standard & Poor's a Moody's Investors Service. [celá zpráva]

Zajímají je především výkyvy cen italských akcií a dalších aktiv, které podle nich vykazují známky anomálie. Úředníci podle agentury Reuters zabavovali dokumenty a zjišťují dopady práce agentur na trh. Moody's i S svou práci hájí, s úřady ale chtějí spolupracovat.

Vyšetřování zahájila prokuratura v jihoitalském městě Trani. Její šéf Carlo Maria Capistro řekl, že cílem vyšetřování je prověřit, zda ratingové agentury respektují regulaci platnou v Itálii. Capistro řekl, že dokumenty byly zabaveny už ve středu, a to v kancelářích agentur v Miláně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám