Hlavní obsah

Poplatek za výběr z bankomatu má tuhý kořínek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vítěze druhého ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, kterým se stal v roce 2006 poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky, se jen tak nezbavíme. Alespoň je o tom přesvědčen Patrik Nacher, který soutěž každoročně pořádá. Novinky jsou generálním mediálním partnerem ankety Nejabsurdnější bankovní poplatek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Více než 20 tisíc hlasů rozhodlo o tom, že tento poplatek těsně předstihl poplatek za vedení běžného účtu a stal se druhým nositelem z klientského pohledu nelichotivého titulu,“ vrátil se k výsledkům Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Když vybíráme z bankomatu, většinou automaticky volíme spíše bankomaty vlastní banky, protože výběr z nich je cenově zvýhodněný.

Na tuzemském bankovním trhu však můžou lidé narazit na bankovní ústavy, v nichž není problém vybírat z vlastních bankomatů zdarma, anebo se cenového zvýhodnění dobrat i u bankomatů jiné banky.

„Žádná banka nemá výběry z bankomatu vlastní banky za nulu bez omezení, většina bank ovšem nabízí nějakou formu, jak vybírat z mateřského bankomatu zdarma. Pokud se klient trochu snaží, může toho dosáhnout,“ připomněl Nacher.

Česká spořitelna V rámci produktů a služeb Standard je možné výběry z bankomatů ČS paušálně předplatit. Pro Osobní účty Absolvent, Student a Junior za 0 Kč měsíčně (tedy automaticky zdarma), u Osobního účtu ČS za 29 Kč měsíčně. Výběry z vlastních bankomatů zdarma pro soukromou klientelu jsou také u Exclusive konta (10x v měsíci, nezakládá se od 1. 7. 2011), u X konta (2x, nezakládá se od 31. 10. 2006, platí i pro účty Xtra konto), u Výhodného programu 2x, od 8. 8. 2007 se nezakládá), u Komplexního programu (5x, od 8. 8. 2007 se nezakládají) a u Senior účtu (1x, od 8. 8. 2007 se nezakládají). ČSOB U dětských a studentských kont lze z vlastních bankomatů vybírat neomezeně. U ČSOB Konta dostanete 2 výběry zdarma, u ČSOB Aktivního konta 5x zdarma, u ČSOB Exkluzivního konta jsou výběry zdarma z ATM ČSOB neomezené. Komerční banka I u dětské Prima karty v KB je výběr z vlastního bankomatu zcela zdarma. U ostatních typů debetních platebních karet činí cena za výběr z vlastních ATM 5 Kč, avšak za každou platbu u obchodníka vám bude v následujícím měsíci odečten poplatek za jeden výběr z bankomatu KB. Pokud tedy zaplatíte v srpnu 5x u obchodníka, máte nárok na 5 výběrů v KB síti bankomatů zdarma. UniCredit Bank Všechny výběry z vlastního bankomatu jsou zahrnuty v ceně Studentského konta, Konta Partners, Konta Mozaika, Konta Komplet a Konta Exclusive. 2 výběry zdarma mají klienti Expresního konta. GE Money Bank Poplatek 15 Kč za výběr z vlastního bankomatu platí klienti s Kontem Genius Start. U Konta Dětský Genius jsou první dva výběry zdarma, další za 15 Kč. U kont Genius Active, Genius Optimal, Genius Gold, Genius Dual a Genius Student je neomezený počet výběrů zdarma. Raiffeisenbank Raiffeisenbank nabízí svým klientům první dva výběry z bankomatu RB v daném měsíci zdarma, každý další pak za 9,90 Kč. Poštovní spořitelna Poplatek za první dva výběry v měsíci neplatí klienti od 10 let do 26 let – mají je zdarma. Citibank Za vlastní bankomaty jsou brány všechny bankomaty sítě EURONET na území ČR. Dva výběry v síti EURONET mají klienti Citibank zdarma, další výběry jsou za 19 Kč. Klienti exkluzivního Citibank účtu mají zdarma výběry ze všech bankomatů na světě. LBBW Za výběr z každého bankomatu v ČR zaplatí klienti LBBW 6,50 Kč. Volksbank Za výběr z bankomatu Volksbank zaplatíte 3 Kč, cenově zvýhodněný je i výběr z bankomatu ČSOB (6 Kč). FIO banka FIO banka nabízí prvních deset výběrů v měsíci v bankomatech Pharro zdarma, další je za 6 Kč. Zvýhodněné jsou i výběry v síti ČSOB, a sice za 6 Kč. ZUNO Za vlastní bankomaty brány ATM sítě Raiffeisenbank. Výběry zdarma jsou pouze v rámci ÚČTU PLUS, a to ty o objemu nad 1000 Kč. Za všechny ostatní zaplatíte 18 Kč. Equa bank Za vlastní bankomaty jsou brány bankomaty ČSOB v ČR a na Slovensku, za výběr z nich klienti zaplatí 6 Kč. Air Bank Air Bank zveřejní svůj sazebník v průběhu srpna 2011.
BankaÚčtuje banka poplatek někomu z vlastních klientů? Ano/neCena
Česká spořitelnaano0/6 Kč
ČSOBano0/6 Kč
Komerční bankaano0/5 Kč
UniCredit Bankano0/5 Kč
GE Money Bankano0/15 Kč
Raiffeisenbankano0/9,9 Kč
Poštovní spořitelnaano0/5 Kč
Citibankano0/19 Kč
mBankano0/9/35 Kč
LBBWano6,5 Kč
Volksbankano3 Kč
FIO bankaano0/6 Kč
ZUNO bankano0/18 Kč
Equa bank (dříve Banco Popolare)ano6 Kč
Air Bankpoplatkovou politiku banka zveřejní v srpnu 2011
Zdroj: sazebníky bank, bankovnipoplatky.com

Reklama

Výběr článků

Načítám