Hlavní obsah

Maloobchodníkům klesly tržby více, než se čekalo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v červnu skončily o dost horším výsledkem, než se očekávalo. Meziročně totiž poklesly o 3,5 % z květnového růstu o 3,2 %. Uvedl to Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Trh očekával růst meziročně o 0,5 %. My jsme byli ještě optimističtější a očekávali růst o 2,1 %,“ sdělil analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Na výsledku se podepsal zejména pokles prodejů automobilů a pohonných hmot, stejně jako nevýhoda jednoho pracovního dne. Zatímco v předchozích měsících prodeje aut českému maloobchodu výrazně pomáhaly, v červnu se tento trend zastavil a výsledek srazily dolů i prodeje pohonných hmot, které jsou pořád drahé.

"Spíš ale půjde o ojedinělý výkyv mezi dobrými měsíci než začátek klesajícího trendu,“ domnívá se analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit. Podle něj se na propadu projevila zřejmě i stávka odborářů, během níž si mnoho lidí raději prodloužilo volný víkend a odjelo na dovolenou.

Slovensko je na tom hůř

Po zdražení bydlení, energií a dopravy, což jsou výdaje, které lidé platit prostě musí, na utrácení už tolik nezbývá. Navíc panuje nejistota ohledně dalších škrtů ve státním rozpočtu, plánovaný růst DPH a hlavně důchodová reforma, což lidi od větších nákupů odrazuje.

"Český výsledek jde ruku v ruce s čísly ze Slovenska, kde červnové tržby klesly ještě více, a to o 4,2 %. Na rozdíl od nás je tam klesající trend dlouhodobý, špatné výsledky maloobchodu zaznamenává slovenská ekonomika už rok," připomněl Kozub.

Reklama

Výběr článků

Načítám