Hlavní obsah

Zisky aerolinek strmě padají, jen ty evropské se ještě drží

Ženeva

Čistý zisk leteckých společností ve druhém letošním čtvrtletí prudce klesl na 1,04 miliardy dolarů (asi 17,6 miliardy Kč) z loňských 2,88 miliardy dolarů, což je první pokles od poloviny roku 2009. Zisk evropských společností se však zlepšil. Uvedla to agentura AP s odkazem na zprávu Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokles stimuloval prudký růst cen pohonných hmot společně se stagnací nákladní dopravy a úbytek počtu cestujících v některých oblastech. Pod největším tlakem jsou podle IATA asijské aerolinky.

Zisk evropských aerolinek se naopak zlepšil, protože loni jejich hospodaření poškodilo přerušení letecké přepravy kvůli sopečnému prachu v ovzduší po výbuchu islandské sopky.

IATA v červnu uvedlo, že zisk odvětví letecké dopravy letos zřejmě klesne na čtyři miliardy dolarů z loňských 18 miliard dolarů. Zhoršila tak svůj předchozí březnový výhled, který počítal se ziskem 8,6 miliardy dolarů. K prudkému poklesu přispějí vysoké ceny pohonných hmot, přírodní neštěstí a politické nepokoje.

IATA se sídlem v Ženevě zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám