Hlavní obsah

Čínská agentura se opřela do USA, srazila jim rating

Novinky, pit
Peking

Čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating se odvážila zatím jako jediná snížit úvěrový rating Spojených států ze stupně A-plus na A, což naznačuje pokles důvěry ohledně dlouhodobé schopnosti Washingtonu splácet své dluhy. Informoval o tom server televizní stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hašteření mezi politickými stranami v americkém Kongresu kolem zvýšení amerického dluhového stropu odráží nezvratný trend, a to pokles schopnosti Spojených států splácet své dluhy,“ uvedl předseda čínské ratingové agentury Kuan Ťien-čung.

Podle Ťien-čunga jednaly obě strany velmi nezodpovědně, což mělo dopad na americký politický systém i s jeho ekonomickými základy.

Je ovšem poněkud ironií, že snížení ratingu se dotýká nejenom Spojených států, ale i Číny jakožto největšího držitele amerických dluhopisů ve výši téměř 1,2 biliónu dolarů (asi 20,4 biliónu korun). Podle odhadů dosahují čínské devizové rezervy v současné době výše 3,2 biliónu dolarů (asi 54,4 biliónu korun).

Pouhá realita

„Naše snížení ratingu je pouhým odrazem reality,“ připomněl Kuan jako narážku na fakt, že velké mezinárodní agentury zatím ponechaly rating na nejvyšší možné úrovni, i když s negativním výhledem. [celá zpráva]

Soukromá ratingová agentura Dagong vznikla v roce 1994 a pozornost na sebe přitáhla v červenci minulého roku, když s odvoláním na rostoucí deficity v rozvinutých zemích zařadila Čínu před USA a Japonsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám