Hlavní obsah

Český průmysl čeká v dohledné době řada překážek, zjistil průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vývoj zakázek a investičních výdajů bude v tuzemském průmyslu stagnovat. Mzdy porostou méně, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu, který u více než 200 firem uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) a Česká národní banka.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výsledky průzkumu vyjadřují obavy podniků z dalšího vývoje ekonomiky. Zjevně jde o reakci na rozpočtové problémy některých států. Podniky očekávají, že se projeví v nižší kupní síle obyvatel, což bude mít dopad i na průmyslovou produkci,“ uvedl Jan Linhart z poradenské společnosti KPMG Česká republika.

Velkým problémem je podle prezidenta SP Jaroslava Hanáka růst cen hlavních vstupů do výroby. Ve druhém čtvrtletí se tyto ceny meziročně zvýšily o více než pět procent. Původně průmysl očekával zdražení vstupů o zhruba 3,5 procenta.

Mzdy porostou pomaleji

Firmy nečekají ani výraznější pokles nezaměstnanosti. Podle Hanáka bude pokles nezaměstnanosti jen velmi pomalý. Negativní dopad to bude mít hlavně na absolventy škol, dodal.

Průzkum také zjistil, že zaměstnance v průmyslu zřejmě čeká menší růst mezd, než původně předpokládali. Zatímco na konci prvního čtvrtletí očekávaly firmy růst průměrných mezd o 1,47 procenta, nyní čekají růst 1,19 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám