Hlavní obsah

USA odvrátily hrozbu bankrotu, Obama podepsal navýšení dluhu

Washington
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama v úterý podepsal zákon, který navyšuje strop pro státní dluh, a to až o 2,4 biliónu dolarů z nynějších 14,29 biliónu dolarů. Normu krátce před tím schválil americký senát. Zákonodárci tak na poslední chvíli odvrátili hrozbu, že stát se bezprostředně ocitne bez peněz.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama oznamuje podpis zákona, kterým se zvyšuje dluhový strop země.

Článek

V bankrotu se bez zákona mohla země ocitnout již za několik hodin. Podpis šéfa Bílého domu je tečkou za několik týdnů trvajícími spory amerických politiků o státní dluh a rozpočtové úspory.

Strop státního dluhu se má po schválení druhé části zvýšit o 2,1 biliónu dolarů. Zvýšení je podmíněno škrty ve výši 2,4 biliónu.

Senátoři poměrem hlasů 74:26 následovali souhlasem Sněmovnu reprezentantů, která vyšší strop dluhu schválila v noci na úterý, když se k hlasování dostavila i v lednu těžce postřelená arizonská zastupitelka Gabrielle Giffordsová. [celá zpráva]

Sněmovna v noci na úterý zákon o zvýšení státního dluhu přijala poměrem 269 ku 161 hlasům. Návrh podpořili poslanci obou stran, i když část demokratů i část republikánů s nedělní dohodou vedení Kongresu s prezidentem Barackem Obamou nesouhlasila. Pro bylo 174 republikánů a 95 demokratů, 95 demokratů bylo proti stejně jako 66 republikánů.

Foto: ČTK

Demokraté v dohodě hodně ustoupili, protože odmítali zvýšení ve dvou fázích. Předseda demokratické většiny v Senátu Harry Reid však už s návrhem vyslovil souhlas, byť ještě před týdnem hrozil, že Senát návrh zamítne. I Barack Obama zákon podepíše, ačkoli se musel vzdát plánu na jednorázové zvýšení a minulý týden hrozil vetem.

Zemi hrozil bankrot, vláda by neměla peníze po dnešní půlnoci místního času (středa 06:00 hodin SELČ).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám