Hlavní obsah

Řečtí taxikáři protestují přes 14 dnů, konec stávky v nedohlednu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Už více než 14 dnů stávkují řečtí taxikáři proti novému zákonu, který zjednodušuje získání licence na toto řemeslo. Vláda se snaží tímto krokem zvýšit konkurenci na trhu práce a oživit tak ekonomický růst, jak informuje agentura Reuters.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Dopravní policista v záplavě aut protestujících řeckých taxikářů nedaleko mezinárodního letiště v Aténách

Článek

Odstranění omezení bránícím přístupu k tzv. uzavřeným profesím je jednou z klíčových podmínek pro to, aby jihoevropská země i nadále dostávala životně důležité finanční prostředky ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Řečtí taxikáři obsadili se svými vozy nejdelší visutý most v západní části Řecka a zablokovali dálnici Atény – Patras taktéž v západním Řecku. Znemožnili i přístup k mezinárodnímu letišti Heraklion na Krétě, takže turisté musí i se svými zavazadly ujít zhruba půl kilometru ke stojícím autobusům. V neděli bránili taxikáři turistům na Krétě v návštěvě starobylého Knossu.

„Nevím, jak dlouho to bude celé trvat,“ uvedl pro televizní stanici Skai jeden z taxikářů jménem Panagiotis Skentzos poté, co krachla poslední rokování s vládou.

Stávka narušuje cestovní ruch

Podle řeckých hoteliérů se stávka výrazně dotýká cestovního ruchu a krátí příjmy z tohoto pro Řecko významného odvětví. Vláda čelí kritice za to, že nehodlá důsledněji potlačit tyto protesty.

Licence pro provozování taxislužby vyšla dříve až na 200 000 eur (asi 4,8 miliónu korun), za poslední dva roky její cena ovšem klesla. Vláda pohrozila proti protestujícím tvrdě zasáhnout. „To nemůže jít takto dál,“ uvedl mluvčí vlády Ilias Mosialos s tím, že stávka se dotýká celé řecké společnosti a ohrožuje už tak slabou ekonomiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám