Hlavní obsah

Porsche chce letos prolomit stotisícovou hranici prodaných aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Německý výrobce sportovních vozů Porsche by rád letos prodal přes 100 000 vozů. Dosavadní výsledky tomu zatím nahrávají, poptávka po luxusních vozech totiž v Číně i v Severní Americe roste. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: maž, Novinky

Porsche Cayenne S

Článek

Za první pololetí společnost Porsche prodala celkem 60 650 vozů, jak připomíná agentura DPA. To je o 26 procent více v porovnání s prvním pololetím roku 2010. Na odbyt jde zejména prodej typu Cayenne, který si pořídilo přes 30 000 zákazníků.

V letošním prvním pololetí vzrostl provozní zisk meziročně o 37 procent na 1,07 miliardy eur (asi 25,7 miliardy korun). Tržby pak stouply o téměř 19 procent na 5,22 miliardy eur (asi 125,3 miliardy korun). Automobilka tak za sebou zanechala konkurenty BMW či Mercedes.

V Číně prodalo Porsche za první pololetí téměř o polovinu více aut v porovnání se stejným obdobím loňského roku, což se do celkových tržeb promítlo přibližně pětinově. V Severní Americe vzrostl prodej meziročně o 25 procent.

Rekordní prodej i v Česku

Ke konci července zaměstnávala automobilka téměř 14 000 lidí, což představuje téměř šestiprocentní nárůst oproti stavu ke konci roku 2010.

Firma Porsche se měla letos stát součástí německého koncernu Volkswagen, začlenění se však může protáhnout kvůli vyšetřování jejích dvou bývalých vysoce postavených představitelů.

V České republice loni automobilka Porsche prodala rekordních 220 vozů. Letos hodlá tento rekord překonat, připomněla agentura ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám