Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu se snížil na 61 miliard

Praha

Schodek státního rozpočtu ke konci července klesl na 61,1 miliardy korun z červnových 62,9 miliardy korun. Loni v červenci rozpočet vykázal deficit 69 miliard korun. Uvedlo to ministerstvo financí (MF) s tím, že na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

V samotném červenci skončilo hospodaření státu s přebytkem 1,8 miliardy korun, o rok dříve to bylo 6,6 miliardy Kč.

Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 3,6 % na 309,6 miliardy Kč. Celkové příjmy rozpočtu ke konci července meziročně mírně stouply na 591,1 miliardy Kč. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci července vybral 122,5 miliardy Kč, meziročně o necelá čtyři procenta více.

Inkaso spotřebních daní ke konci července vzrostlo o 6,1 % na 78,6 miliardy Kč. Z toho 2,8 miliardy Kč tvořily odvody z elektřiny ze slunečního záření.

Stát zaplatil více na úrocích z dluhu

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval ke konci července 47,7 miliardy Kč, tedy o 5,4 % méně než loni. Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 47,8 miliardy Kč, tedy o necelé procento více než loni.

Na pojistném na sociální zabezpečení stát ke konci července vybral 211,4 miliardy Kč, meziročně o 7,3 miliardy více.

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly o 0,5 procenta na 652,1 miliardy Kč. Na sociální dávky stát vynaložil 258,6 miliardy Kč, meziročně o tři procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 212,4 miliardy Kč, což je o necelých šest procent více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci července zaplatil v meziročním srovnání o 2,6 miliardy Kč více, tedy 29,9 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám