Hlavní obsah

Banka HSBC se do roku 2013 rozloučí s 30 000 zaměstnanci

Londýn

Největší evropská bankovní skupina HSBC propustí do roku 2013 celkem 30 000 lidí a ukončí své působení ve 20 zemích. Zároveň prodá téměř polovinu svých poboček malého bankovnictví v USA skupině First Niagara Bank přibližně za miliardu dolarů. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

„Bude další propouštění,“ uvedl před novináři generální ředitel HSBC Stuart Gulliver. „Dalších 25 000 pozic bude zrušeno navíc k ohlášeným pěti tisícům,“ dodal.

Propouštění je součástí rozsáhlejších snah banky snížit výdaje. Podle pondělní zprávy ve Financial Times chtěla banka snížit stav zaměstnanců o 10 000 lidí, tedy přibližně o tři procenta, ale někteří analytici celkových 30 000 očekávali.

Podle serveru BBC banka zruší své maloobchodní bankovnictví v Polsku a Rusku jako součást plánu ušetřit 2,5 až 3,5 miliardy dolarů do roku 2013.

"Tuto zprávu nebudeme zatím nijak komentovat," uvedl pro Novinky PR manager HSBC Česká republika na otázku, zda se plánované propouštění nějak dotkne i působení banky v Česku.

Překvapivý zisk

Banka oznámila, že v pololetí vytvořila zisk 11,5 miliardy dolarů (asi 193 miliard korun) proti 11,1 miliardy před rokem. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali zisk pouze 10,8 miliardy dolarů.

Banka ve zprávě zmínila i rizika, která hrozí oživování světové ekonomiky ze sílící regulace odvětví, skrze níž se vlády některých zemí snaží vypořádat s dluhovou krizí, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám