Hlavní obsah

Sněmovna schválila plán na zvýšení dluhu USA, krize ale trvá dál

Washington

Republikáni v noci na sobotu prosadili ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu, svůj plán na zvýšení dluhu Spojených států ze současných 14,29 bilionu dolarů. Demokratický Senát jej ale chce co nejdříve zamítnout, dluhová krize v zemi tak trvá dál. Do 2. srpna, po němž USA dojdou peníze, již přitom zbývá několik dní. Ze situace jsou stále nervóznější trhy, akcie v USA v pátek uzavřely nejhorší týden v letošním roce.

Článek

Republikánskému šéfovi sněmovny Johnu Boehnerovi se v dolní komoře amerického Kongresu napodruhé po čtvrtečním nezdařeném hlasování podařilo prosadit jeho plán na zvýšení dluhů a úspory v americkém rozpočtu. Část konzervativců, kteří jeho návrh původně odmítali, přesvědčil tím, že jej spojil s příslibem pozdějšího prosazení ústavního dodatku o vyrovnaném rozpočtu. Přesto ale proti plánu nakonec hlasovalo 22 republikánů.

Boehnerův návrh počítá se zvýšením stropu pro zadlužení země ve dvou krocích. V prvním by vládě poskytl peníze do konce roku, ve druhém pak na další období. Celkem by pak chtěl dosáhnout úspor kolem tří bilionů dolarů během deseti let.

Plán nyní míří do Senátu. Tamní demokratičtí senátoři jej ale stejně jako prezident Barack Obama odmítají, záhy by ho chtěli zamítnout a začít jednat o demokratickém návrhu. Vadí jim zejména, že by se za půl roku muselo současné drama kolem zvýšení dluhu opakovat.

Obama: Je to plýtvání časem

Obama v pátek označil Boehnerův plán za plýtvání časem. Vyzval proto republikány a demokraty v Senátu, aby našli kompromisní řešení. Zdůraznil přitom, že rozdíly mezi oběma stranami nejsou veliké a že již nezbývá moc času. Šéf Bílého domu zároveň vybídl Američany, aby telefonáty či e-maily vyvíjeli tlak na zákonodárce. "Čas pro upřednostňování stranických zájmů skončil. Nastala chvíle pro kompromis ve jménu amerického lidu," uvedl prezident.

Pozice obou stran přitom v současnosti nejsou příliš vzdálené. Jejich návrhy obsahují úspory ve zhruba stejné výši, a to 2,4 bilionu až tři biliony dolarů během deseti let. Zároveň nepočítají se zvyšováním daní, jež demokraté dlouho požadovali a republikáni kategoricky odmítají. Zda to ale bude stačit pro dohodu, není jasné. Za posledních několik týdnů již zkrachovalo několik nadějných jednání.

Nikam nevedoucí spory politiků a nepřehledná situace přitom značně zvyšují nejistotu v americké ekonomice i ve světě. Wall Street v pátek završil svůj nehorší týden v letošním roce. Klíčový index Dow Jones se dnes snížil o 96,87 bodu na 12.143,24 bodu, tedy o 0,79 procenta. Podle odhadů firmy obchodované na burze za celý týden ztratily na tržní kapitalizaci dohromady 600 miliard dolarů. Na poklesu měly podíl i páteční údaje o růst americké ekonomiky.

Podle nich vzrostl ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt země o 1,3 procenta. Trh přitom očekával růst o 1,8 procenta. Ministerstvo obchodu zároveň prudce dolů revidovalo růst na 0,4 procenta z původních 1,9 procenta. Zemi navíc dlouhodobě sužuje vysoká nezaměstnanost nad devíti procenty.

Další problémy by americké ekonomice mohlo přinést snížení úvěrového ratingu země. Ratingové agentury opakovaně pohrozily, že sníží hodnocení schopnosti USA splácet závazky, pokud politici nenajdou věrohodnou dohodu. USA nyní mají špičkový rating AAA. Pokud by o něj přišly, mohly by jim vzrůst náklady na další půjčování. Úrokové sazby by zároveň mohly vzrůst všem Američanům i firmám. Krok by také mohl otřást dolarem, který je světovou rezervní měnou. Následky by tak mohl pocítit celý svět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám