Hlavní obsah

Od příštího roku chce ministerstvo zdražit dálniční známky i mýto

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Motoristé budou muset zase hlouběji sáhnout do kapsy. Ministerstvo dopravy totiž hodlá od 1. ledna 2012 zvednout ceny za dálniční známky i mýto.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak uvádějí Hospodářské noviny (HN), řidiči osobních aut budou za známku platit až 1500 korun, čímž do rozpočtu dopravy přiteče nově 700 miliónů korun. Jízda po dálnici se prodraží i řidičům nákladních vozů. Mýtné by se mělo zvednout o 25 procent a do kasy fondu dopravy se dostanou dvě miliardy.

Konkrétně tak například cesta kamiónu se třemi nápravami mezi Prahou a Brnem vyjde o více než 200 korun dráž. S tímto zdražením dopravci nicméně počítají, neboť jde o pokračování dohody, kterou uzavřeli loni ještě s bývalým ministrem dopravy Vítem Bártou.

Zdražení na horní hranici

„Počítáme s tím, že mýtné od příštího roku zdražíme o čtvrtinu. Zdraží i dálniční známky, ještě analyzujeme, zda o 100, 200 nebo 300 korun,“ sdělil ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Podle úředníků z ministerstva půjde o zdražení na horní hranici.

Zdražování je důsledkem sporů mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Věcmi veřejnými. Nejmenší koaliční straně se totiž nepodařilo přesvědčit Kalouska, že na dopravu je potřeba o 14 miliard více než v letošním roce, a musí se smířit jen se čtyřmiliardovým navýšením rozpočtu, jak připomínají HN.

Reklama

Výběr článků

Načítám