Hlavní obsah

Kvůli výbuchu a poničené elektrárně se propadl rating Kypru o dva stupně

Novinky, pit
Nikósie

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila úvěrový rating Kypru o dva stupně na Baa1 a nevyloučila jeho další snížení. Důvodem je nedávný výbuch uskladněné munice, který mimo jiné poničil i největší elektrárnu v zemi, což může mít dopad na už tak slabé veřejné finance a na ekonomický růst ostrova. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Reuters

Elektrárna poničená explozí střelného prachu

Článek

Ratingová agentura dále snížila výhled ekonomického růstu Kypru v letošním roce na nulu a v roce 2012 na jedno procento.

Elektrárna Vassilikos se podílela více než polovinou na výrobě elektrické energie pro ostrovní stát, než ji 11. července poničil masivní výbuch muničního skladu s uskladněným střelivem. Podle odhadů vyjdou Kypr důsledky exploze na minimálně jednu miliardu eur (asi 24 miliard korun).

Ekonomickou situaci Kypru rovněž komplikuje jeho značná provázanost se zadluženým Řeckem. Kyperské banky jsou nadprůměrné angažovány na řeckém úvěrovém trhu, když drží zhruba 4,5 až pět miliard eur řeckého dluhu.

Konkurenční agentury Fitch a Standard and Poor's už dříve v letošním roce sáhly ke snížení kyperského ratingu na známku A-.

Reklama

Výběr článků

Načítám