Hlavní obsah

Zahraniční investice do Česka loni výrazně stouply

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika podle zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) v loňském roce přilákala přímé zahraniční investice za přibližně 113 miliard korun, což je o 56 procent více než v roce 2009. České firmy v roce 2010 naopak do zahraničí investovaly přibližně 28,4 miliardy Kč, uvedla agentura Czechinvest.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zahraniční investice v Česku byly loni o polovinu vyšší než v roce 2009

Článek

Ve srovnání se zeměmi Visegrádské čtyřky se před Česko dostalo jen Polsko, kde zahraniční investice dosáhly výše 161,5 miliardy Kč.

„V přílivu investic se tak Česká republika vrací k předkrizovým hodnotám,“ konstatuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Podle UNCTAD přesto existuje do budoucna riziko zejména v podobě fiskální nerovnováhy nebo inflace.

„Abychom se právě těmto rizikům vyhnuli, a současně vylepšili naši životní úroveň i konkurenceschopnost ekonomiky, chceme prosadit finanční ústavu, která zaručí, že se Česká republika nebude nezdravě zadlužovat, a neohrozí tak budoucnost dalších generací,“ dodal Kocourek.

Předkrizové období v Česku překonáno

„Česká republika co do objemu přímých zahraničních investic překonala předkrizový rok 2008, a to o necelých pět miliard korun,“ připomněl generální ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Celosvětově se objem přímých zahraničních investic v roce 2010 zvýšil oproti předchozímu roku o pět procent na 1,24 biliónu dolarů (asi 21 biliónů korun). Podle údajů OSN je však stále o 15 procent nižší než před celosvětovou hospodářskou krizí a téměř o 37 procent nižší než v roce 2007, kdy byl zaznamenán vrchol.

Reklama

Výběr článků

Načítám