Hlavní obsah

Podpora u stavebního spoření už bude jen na bydlení, plánuje ministerstvo

Praha

Ministerstvo financí (MF) navrhuje omezit státní podporu stavebního spoření pouze na bytové potřeby. To znamená, že by ji měli získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

MF už návrh novely zákona o stavebním spoření poslalo do připomínkového řízení. Nová pravidla v souvislosti se státní podporou by měla platit od roku 2013, tedy po plánovaném nabytí účinnosti zákona.

"Zavedení tohoto omezení je reakcí na kritiku současného stavu, kdy stavební spoření představuje pro většinu účastníků výhodný spořící produkt podporovaný státem, aniž by byla zajištěna přímá vazba využití prostředků ze státního rozpočtu na financování bytových potřeb," uvádí v materiálu MF.

Změna se má dotknout nejenom nových, ale i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření. Jak z návrhu vyplývá, MF rovněž chce umožnit vstup na trh stavebního spoření i univerzálním bankám, konkrétně od roku 2015.

Na počátku června již Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení vládní návrh, který snižuje státní podporu stavebního spoření na maximálně 2000 korun ročně pro nové i existující smlouvy, zdaňovat by se měly i úroky z vkladu.

Anketa

Souhlasíte s tím, že státní podpora u stavebního spoření by měla být omezena jen na účel bydlení?
Ano
61,9 %
Ne
38,1 %
Celkem hlasovalo 16233 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám