Hlavní obsah

Musíme zpřísnit rozpočtová pravidla i sankce v eurozóně, říká bankéř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Eurozóna musí zpřísnit svoje rozpočtová pravidla a zavést automatické sankce pro členské státy, které porušují fiskální pravidla. Je o tom přesvědčen člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) a šéf francouzské centrální banky Christian Noyer, jak uvádí deník Financial Times Deutschland.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB opakovaně varovala, že nová pravidla eurozóny ohledně dluhu nejsou dostatečná, a vyzvala k zavedení tvrdších, prakticky automatických sankcí pro daňové hříšníky. ECB by ráda tato nová pravidla prosadila v rámci sedmnáctičlenné eurozóny co nejdříve, i v souvislosti s nedávnou další masivní pomocí pro krizí zmítané Řecko ve výši 109 miliard eur.

„V Radě guvernérů chceme přísnější dohodu s více automatickými sankcemi,“ sdělil Noyer. „Myslím, že nyní máme dobrou šanci toho dosáhnout velmi rychle,“ dodal, což je ostatně názor i šéfa ECB Jeana-Claudea Tricheta.

„Všechny státy musí pochopit, že doba, kdy jsme žili s rostoucími deficity a dluhy je definitivně u konce,“ dodal Noyer.

Noyer rovněž varoval francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho ohledně návratu k vyrovnanému rozpočtu ve střednědobém horizontu a snížení dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám