Hlavní obsah

Maloobchodníci po celém světě věří v lepší zítřky a očekávají růst tržeb

Novinky, pit
Praha

Tři čtvrtiny společností (75 procent) ve spotřebitelském sektoru letos očekávají výrazný meziroční růst tržeb. Maloobchodníci zefektivnili svou nákladovost a dokonce se jim podařilo lépe nastavit vztahy s dodavateli. Vyplývá to z průzkumu celosvětové poradenské společnosti KPMG.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoli respondenti v rámci maloobchodu potvrdili optimistické vyhlídky, jejich důvody k určitým obavám přetrvávají,“ uvádí k výsledkům průzkumu Marie Konečná ze společnosti KPMG Česká republika s tím, že je patrný pokles poptávky. Lidé méně utrácejí, takže maloobchodníci si musí pečlivě hlídat své náklady.

Tři čtvrtiny dotázaných finančních ředitelů maloobchodních společností nicméně věří, že jejich zákazníci letos začnou více utrácet. V regionu střední a východní Evropy byly odpovědi na tuto otázku o poznání zdrženlivější – růst očekává jen 43 %. Za vůbec nejperspektivnější jsou celosvětově považovány regiony Asie, Indie a Latinské Ameriky. Vstup na tyto a další trhy proto plánuje celých 74 % respondentů.

V Česku růst tržeb jen mírný

Česká republika v tomto směru více méně kopíruje situaci v ostatních evropských zemích, kde tržby v maloobchodu vykazují jen mírný meziroční růst. Podle informací Českého statistického úřadu z května 2011 se jednalo o pouhá 1,4 %.

Nadějné vyhlídky prodejcům kazí zejména vyšší míra nezaměstnanosti, a logicky tedy i nižší kupní síla českého obyvatelstva. „Na základě toho nelze předpokládat, že by se letos maloobchodní prodej stal hnacím motorem české ekonomiky,“ dodává Konečná.

Reklama

Výběr článků

Načítám