Hlavní obsah

Piloti Českých aerolinií chystají protestní akci

Právo, Jiří Novotný

Piloti Českých aerolinií (ČSA) chystají protestní akci proti záměrům vedení této letecké společnosti pokračovat v propouštění zaměstnanců a rušení linek. Oznámil to v pondělí prezident Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) Filip Gaspar.

Článek

Na otázku Práva, jakou by protest měl mít podobu, Gaspar odpověděl: „Formu ještě zvažujeme, a nelze vyloučit ani stávku. Možností je ale víc. Například důsledné dodržování Zákoníku práce, které by snížilo plynulost provozu. Detaily oznámíme v řádu několika dnů.“

Piloti tvrdí, že vrcholový management se snaží skrývat tak vážné problémy, jako je špatné hospodaření a neplnění restrukturalizačního plánu, který má ČSA vyvést ze ztráty. „Management se nám vysmívá a zkouší, co si necháme líbit. Špatné výsledky se snaží vylepšit unáhlenou redukcí ČSA,“ prohlásil Gaspar.

Zbytečné ústupky vůči konkurenci

Piloti zejména kritizují ústupky ČSA vůči konkurenčním leteckým společnostem, například vzdání se pravidelných linek do Dubaje a Tel Avivu, i do některých tradičních destinací.

„Podle asociace evropských aerolinií AEA přitom za letošních prvních pět měsíců vzrostl letecký provoz na našem kontinentu ve srovnání se stejným loňským obdobím o deset procent. Tím spíše nelze souhlasit s dalším snižováním kapacity ČSA,“ uvedl Gaspar.

O situaci v Českých aeroliniích a možné protestní akci už CZALPA písemně informovala premiéra Petra Nečase (ODS) i další členy vlády, a požádala je o pomoc v řešení situace.

CZALPA v současné době zastupuje 370 pilotů Českých aerolinií a dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines. Jak Gaspar sdělil, podporu protestní akci už vyjádřilo přes 250 pilotů a stevardů.

Za dva roky ubylo 1366 zaměstnanců

České aerolinie nyní provozují 38 letadel, která z Prahy létají do 91 měst ve 45 zemích. Počet zaměstnanců ČSA se za necelé dva roky snížil z 5152 na 3786. Ubylo tedy 1366 lidí, z toho 200 pilotů. CZALPA odhaduje, že v srpnu dostane výpověď dalších až 70 pilotů.

„ČSA budou zeštíhlovat i nadále. Chceme je totiž do roku 2014 změnit ve velmi malou, ale flexibilní leteckou společnost s méně než 1500 zaměstnanci,“ potvrdil už dříve Právu předseda představenstva vznikajícího Českého aeroholdingu a prezident ČSA Miroslav Dvořák. Jak připomněl, díky přijatým opatřením se loni provozní ztráta Českých aerolinií snížila na 324 miliónů z předchozích 3,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám