Hlavní obsah

Čína vidí příležitost pro investice v zadluženém Řecku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Dluhová krize v Řecku nabízí dobrou příležitost pro čínské společnosti, aby zde investovaly. Uvedl to čínský velvyslanec v Řecku Luo Lin-čchüan, jak připomíná agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční mimořádný summit eurozóny odklepl pro jihoevropskou zemi další finanční pomoc ve výši 109 miliard eur (asi 2,7 biliónu korun), do níž se zapojí i soukromý sektor. Ta je však podmíněna rozsáhlou privatizací řeckého státního majetku, která by do roku 2015 měla přinést 50 miliard eur (asi 1,2 biliónu korun).

„Řecko potřebuje strukturální a privatizační reformy. Některá dopravní, energetická, vodárenská a další základní zařízení budou postupně otevřena nabídkám zahraničních společností,“ sdělil velvyslanec s tím, že se jedná o projekty, v nichž jsou čínské společnosti docela dobré.

Mnozí evropští bankéři se však obávají, že řecký privatizační plán je příliš ambiciózní a zřejmě bude čelit byrokratickým překážkám.

Guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan v sobotu uvedl, že Čína přivítala druhý záchranný balík pro Řecko a bude mít vždy důvěru v eurozónu a její měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám