Hlavní obsah

Polsko se do konce roku 2015 členem eurozóny nestane

– Varšava
Novinky, pit

Za velmi nepravděpodobnou označil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici TOK FM polský ministr financí Jacek Rostowski možnost, že by se jeho země v příštích čtyřech letech stala členem eurozóny a přijala jednotnou evropskou měnu. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Polský ministr financí Jacek Rostowski (vlevo) při hovoru se svým irským protějškem Michaelem Noonanem

Článek

Přesto Varšava považuje i nadále přijetí eura za svůj strategický cíl. Sedmnáctičlenná eurozóna však musí nejprve překonat současné dluhové problémy a Polsko musí splňovat kritéria pro členství.

Na otázku, zda by mohlo Polsko přijmout euro v příštím desetiletí, Rostowski odpověděl: „Mohlo by se to stát, nechci to vyloučit, ale rozhodně to není záležitost několika příštích let. Nedovedu si představit, že by k tomu došlo v průběhu příštího volebního období parlamentu."

V Polsku proběhnou volby do parlamentu počátkem letošního října. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že by vyhrát mohla nynější vládní strana Občanská platforma premiéra Donalda Tuska.

Snížení rozpočtového schodku

Polsko původně plánovalo vstoupit do eurozóny v příštím roce. Globální ekonomická krize a vysoké rozpočtové schodky to však zmařily. Varšava věří, že může splnit kritéria pro vstup do eurozóny do dvou let. Hlavním úkolem je snížení rozpočtového deficitu, který činil v roce 2010 téměř osm procent HDP oproti tříprocentnímu limitu daného Evropskou unií.

Český premiér Petr Nečas (ODS) několikrát zopakoval, že zavedení eura nepatří mezi současné priority a žádné konkrétní datum přijetí nestanovil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám