Hlavní obsah

Spotřeba plynu v Česku lehce klesá, do budoucna se čeká růst

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celková spotřeba plynu za letošní první pololetí poklesla v porovnání se stejným obdobím roku 2010 o 2,15 procenta na zhruba 4,67 miliardy metrů krychlových. Na celkovém dovozu se nejvíce podílelo Rusko (67,3 procenta), Evropská unie (29,4 procenta) a Norsko (3,3 procenta), jak uvedla Česká plynárenská unie (ČPU).

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Spotřeba plynu v Česku za posledních pět let mírně klesá. Jednak české domácnosti snižují spotřebu, projevuje se i zateplování domů a jiné úspory jako třeba zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. Zvýšení spotřeby očekáváme až s výstavbou paroplynových elektráren,“ říká Oldřich Petržilka, prezident ČPU.

Už během roku 2013 se bude dodávat zemní plyn v Česku do paroplynové elektrárny, kterou staví skupina ČEZ v severočeských Počeradech, uvažuje se i o elektrárně v Mělníku.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu by mohl podíl spotřeby plynu v Česku mezi lety 2009 a 2020 vzrůst na více než 12 miliard metrů krychlových. I spotřeba stlačeného zemního plynu pro dopravu (CNG) se neustále zvyšuje.

Plyn dožene uhlí i ropu

Podle nové zprávy Mezinárodní energetické agentury (IEA) celosvětová spotřeba zemního plynu díky novým zdrojům po roce 2025 překročí podíl spotřeby uhlí a kolem roku 2035 se dostane na úroveň spotřeby ropy.

„Do roku 2035 nová naleziště plynu k růstu globální spotřeby přispějí asi 40 procenty. Zemní plyn tedy bude do značné míry nahrazovat paliva s mnohem vyšším podílem uhlíkových emisí na jednotku energie, jako je uhlí a ropa,“ doplnil Petržilka.

Reklama

Výběr článků

Načítám