Hlavní obsah

Kalousek je ochoten zavést vyšší zdanění bohatých

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, nig

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že by vláda mohla více zdanit lidi s vyššími příjmy. Věci veřejné (VV) tímto krokem podmiňují svůj souhlas se zavedením jednotné sazby DPH ve výši 19 procent. Kalousek i ODS dosud požadavek VV odmítali jako levicový.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek možnost vyššího zdanění v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) zmínil vůbec poprvé. "V zájmu většího konsenzu ano. Muselo by to být zdůvodněné a časově omezené. Recipročně k tomu, že se skrze DPH více zdaní spotřeba, bych požádal o solidaritu vysokopříjmové skupiny," řekl Kalousek.

Podle předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty mají být příjmy nad 90 000 korun měsíčně zdaněny 30 procenty. Kalousek ale nechce zavádět novou sazbu. "Je řada instrumentů, které lze použít," řekl deníku. Mohlo by jít například o větší úlevy na dani pro nízkopříjmové skupiny nebo hýbání se stropy na zdravotní a sociální pojištění.

Šance promarněna

Šanci na prosazení určité formy daňové progrese ale VV podle Kalouska promarnily už ve středu dopoledne při koaličním jednání, kdy prý přišly s tím, že devatenáctiprocentní DPH je pro ně nepřijatelná.

"Daně musí být spravedlivé a nesmí jít na vrub střední třídy a nízkopříjmových skupin. Ti už odnesli většinu reforem," poznamenal k tomu neformální šéf VV Vít Bárta.

Je to škoda, posteskl si Nečas

Jak řekl v pátek Právu premiér Petr Nečas, pro ODS je další sazba daně z příjmu fyzických osob nepřijatelná. „O úpravě některých dílčích parametrů je samozřejmě možné jednat, ale nemyslím si, že by to mělo nějaký zásadní rozpočtový dopad. Druhá sazba je pro nás neakceptovatelná,“ prohlásil.

Jak dodal, pokud se nepodaří přesvědčit Věci veřejné, pak koalice zůstane „ve stávajících mantinelech podle koaliční dohody“. Nečas je přesvědčen, že „je to škoda, protože by jistě prospělo, kdyby ČR dala najevo razantnější úsilí v konsolidaci veřejných financí. Rychlejší tempo snižování schodku, ale hlavně snížení strukturálního deficitu, by byl velice pozitivní signál, který by vedl podle mého přesvědčení k významným úsporám v dluhové službě,“ uvedl premiér.

Bárta levicovější než soc. dem.

Odmítl ale spekulovat o tom, na co by byly dvě koaliční strany ochotny véčkařům přistoupit. „Teď nemá cenu vypouštět žádná tvrzení, budeme v srpnu jednat a bude záležet na tom, zda je tu ta vůle razantněji konsolidovat veřejné finance, nebo ne,“ uzavřel Nečas.

Zavedení progresivní daně z příjmu letos kromě VV navrhla také opoziční ČSSD. Podle tehdejšího vyjádření vlády jde ale takový návrh proti programovému prohlášení kabinetu. Sociální demokraté navrhli, aby lidé s příjmy nad 100 000 korun měsíčně platili třicetiprocentní daň z příjmu. Pro ostatní by zůstala zachována současná patnáctiprocentní daň.

Anketa

Měli by lidé s vyššími příjmy platit vyšší daně?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 13802 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám