Hlavní obsah

Summit eurozóny řeší problémy Řecka a eura

Brusel

V Bruselu začal napjatě očekávaný mimořádný summit eurozóny, který může do značné míry ovlivnit budoucnost evropské jednotné měny. Lídři členských států eurozóny čekají dohodu na novém záchranném programu pro Řecko a věří, že přesvědčí finanční trhy o stabilitě eura.

Článek

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by se měli zúčastnění dohodnout na novém řeckém programu. Merkelová se ve středu setkala v Berlíně s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Oba dva státníci se po mnohahodinovém jednání v noci na dnešek dohodli na některých rysech nového záchranného programu, detaily jejich dohody však zůstávají utajené.

Podle důvěryhodných zdrojů ČTK Sarkozy upustil od zavedení nové bankovní daně a naopak připustil zpětný odkup řeckých dluhopisů prostřednictvím záchranného fondu eurozóny (EFSF). [celá zpráva]

Francie s Německem ruku v ruce

„Francie i Německo stojí současné situaci ruku v ruce,“ citovala agentura Reuters mluvčí francouzské vlády Valerii Pecresseovou s tím, že země galského kohouta chce najít trvalé řešení řeckého problému už ve čtvrtek.

Ze zákulisních informací vyplývá, že zapojení soukromého sektoru do záchrany Řecka se dá považovat za téměř jisté.

Americký ekonom Josef Stiglitz pro deník The Financial Times nešetřil chválou a uznáním nad snahou řeckého premiéra Jorgose Papandreua o konsolidaci situace zadlužené země. „Osud eurozóny spočívá v rukách Evropské centrální banky,“ připomněl Stiglitz.

Kromě Řecka, jehož záchrana by měla eurozónu a Mezinárodní měnový fond přijít po loňské injekci ve výši 110 miliard eur na dalších až 120 miliard eur, ohrožuje finanční krize rovněž další evropské země, jako například Portugalsko, Španělsko či Itálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám