Hlavní obsah

Změny v DPH budou stát domácnosti stovky korun měsíčně

Plánovaný krok státu zvýšit daň z přidané hodnoty ve snížené sazbě z 10 na 14 procent bude každého Čecha stát měsíčně mezi 100 a 250 korunami, náklady domácností tak půjdou nahoru o stokoruny měsíčně. Plyne to z odhadů analytiků. Sazba bude platit od příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například podle analytika ČSOB Petra Dufka růst nižší sazby zvýší výdaje domácností o 100 až 110 korun na osobu a měsíc. Následné sjednocení sazeb na 17,5 procenta od roku 2013 by naopak mohlo několik korun domácnostem ušetřit. Základní sazba daně je nyní 20 procent.

Daň přinese do rozpočtu navíc příští rok 21,3 miliardy korun.

Do snížené sazby nyní spadají především potraviny, léky nebo knihy. Prodejci vyšší daň do ceny promítnou. Kromě výše uvedených to bude mít dopad i na ceny MHD, ubytování nebo sociální péče.

Podle ekonomů nepromítnou prodejci vyšší DPH v plné míře. Částečně si sníží marže.

Sjednocenou sazbu má jen Dánsko

Podle studie institutu CERGE-EI plánované zvýšení spodní sazby daně ukrojí příští rok z reálných příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně.

V roce 2013 se výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH zvýší podle institutu CERGE-EI průměrně o 410 korun. Nejvíc změna zasáhne desetinu lidí s nejnižšími příjmy. Jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty nyní z členských zemí používá pouze Dánsko.

Měsíční spotřební výdaje by se měly v příštím roce podle dřívějších výpočtů hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zvýšit o 133 korun na osobu, respektive 301 korun na domácnost. Sjednocení sazby DPH od roku 2013 by mělo podle Marka dojít ke snížení průměrných měsíčních spotřebních výdajů o 11 korun na osobu, respektive 24 korun na domácnost.

"Celkem tedy ve srovnání s dnešním stavem povedou změny v DPH ke zvýšení cenové hladiny o 1,2 procenta, měsíční spotřební výdaje domácností stoupnou o 120 korun a veřejné rozpočty si polepší o 23 miliardy korun," uvedl dříve Marek.

O 1330 korun ročně víc za jídlo

Podle výpočtů Informačního institutu zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent zvýší průměrné výdaje domácnosti za potraviny o 1330 korun ročně. "Průměrná domácnost by tak zaplatila na výdaje na potraviny o 111 korun měsíčně více. V procentuálním vyjádření se jedná o navýšení o 2,6 procenta, uvedl institut.

Změny nejvíce dopadnou na sociálně slabé

Ministerstvo financí přiznalo, že změny v DPH nejvíce dopadnou na rodiny s dětmi a také na důchodce. Současně ale úřad dodal, že se nárůst výdajů bude kompenzovat valorizací důchodů a sociálními dávkami.

Změny DPH by měly pocítit i obce a jednotlivá ministerstva. Největší dopad se očekává u výdajů na městskou dopravu, oprav bytového fondu, svozu odpadů a samozřejmě příspěvků na provoz zřizovaných organizací (například školy, školní jídelny, knihovny), kde se změna týká zejména zvýšení cen vodného, dodávek tepla a potravin pro školní jídelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám