Hlavní obsah

Poradci německé vlády doporučují odepsat polovinu řeckého dluhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ekonomičtí poradci německé vlády doporučují tamnímu kabinetu, aby navrhl odepsat až polovinu řeckého dluhu. Zjistil to list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Poradci tento postup navrhují s ohledem na zhoršení dluhové krize v zemích eurozóny. Pokud by se tento plán realizoval, zadlužení Řecka by tím kleslo ze zhruba 160 asi na 106 procent HDP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Je nutné usilovat o odepsání zhruba 50 procent současného dluhu," tvrdí poradci. Jejich stanovisko ostře kontrastuje s poněkud opatrným postojem, který v úterý nastínila kancléřka Angela Merkelová. Ta mírnila očekávání, že by se na čtvrtečním summitu zemí eurozóny mohly dohodnout zásadní podmínky pro poskytnutí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

Ekonomická rada německé vlády také doporučuje, aby měly banky možnost vyměnit současné řecké dluhopisy za nové, které by ale vydal Evropský fond finanční stability (EFSF). V takovém případě by podle nich bylo možné také garantovat stabilitu procesu restrukturalizace.

Zatím ale není jasné, do jaké míry je takový návrh politicky průchodný. Koaličním partnerům kancléřky Merkelové se totiž nezamlouvá, aby mohl fond vykupovat řecké dluhopisy.

"Prosadit by se měly klíčové přístupy," řekl podle FAZ šéf Svobodné demokratické strany Philipp Rösler. "Záchranný fond EFSF by se neměl stát věřitelem řeckých dluhopisů," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám