Hlavní obsah

Atény zažívají dopravní kolaps, taxikáři blokují silnice

Novinky, pit
Atény

Řečtí taxikáři zablokovali pozemní komunikace v hlavním městě Aténách i jejím okolí, což způsobilo značné dopravní komplikace. Důvodem protestu je nesouhlas s chystanými reformami tamní vlády, jak uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řečtí taxikáři blokují letiště a přístavy, trpí turistiVideo: Reuters

 
Článek

Řidiči způsobili dopravní zácpy tím, že zaparkovali své vozy na hlavních aténských tazích. Došlo rovněž k zablokování přístavu Pireus s množstvím trajektů a výletních lodí, což způsobilo zpoždění nástupu turistů na plavidla. Turisté totiž museli vystoupit z autobusů a k lodím dojít pěšky.

Stávka zpozdila dokonce i spoje na mezinárodním letišti v Aténách, když turisté nestihli kvůli dopravní zácpě své odlety. Červenec je pro Řecko hlavním turistickým měsícem a jihoevropská země příjmy z turistiky nezbytně potřebuje.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Stávka řeckých taxikářů postihla mimo jiné i zahraniční turisty.

Vláda se snaží urychlit zákon o liberalizaci profesí, včetně řidičů taxi. Tím se má zvýšit konkurenceschopnost a odstranit monopoly a korupce. Zákon vstoupil v platnost 2. července a díky němu půjde snáze získat licenci.

Nový zákon se však mnoha taxikářům vůbec nezamlouvá. „Je mi 56 let. Před dvěma lety jsem začal provozovat taxislužbu. Povolení i vozidlo mě stálo velké peníze. Musel jsem prodat nemovitost, když jsem začal taxikařit, protože jsem neměl práci. A teď tohle,“ říká rozhořčeně taxikář Panagiotis Koutelias a dodává, že podle něj nový zákon požadované změny stejně nepřinese.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám