Hlavní obsah

Většina českých seniorů se bez stálého příjmu obejde přes čtvrt roku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než polovina, konkrétně 60 procent seniorů v Česku by se bez stálého zdroje financí obešla po dobu přesahující čtvrt roku. Vyplývá to z průzkumu Poštovní spořitelny zaměřeného na finanční zvyklosti a gramotnosti seniorů.

Článek

Průzkum ukázal, že výpadek stálého zdroje peněz, jako jsou výplata či důchod, by představoval problém jen pro 17 % seniorů, kteří nedisponují takovými úsporami, aby mohli pokrýt pravidelné výdaje v období delším než jeden měsíc.

Kdyby se senioři přece jen dostali do finanční tísně, 70 % z nich ví, kam se obrátit. Existence občanských poraden nebo poraden při finanční tísni není známa jen zbylé necelé třetině.

Z průzkumu dále vyplynulo, že téměř 60 % dříve narozených si každý měsíc sestavuje rodinný rozpočet a více než polovina ví o každém pohybu na účtu.

Starší dotují mladší

„Potvrdily se rozdíly mezi zahraničím a Českem. Zatímco venku jsou to děti, které finančně podporují své rodiče na penzi, u nás naopak rodiče ze svých úspor podporují děti,“ říká manažer Poštovní spořitelny Libor Svoboda.

Celkem 45 % z nich si měsíčně pravidelně spoří, což podle Svobody poněkud nabourává zažitou představu, že čeští senioři se potýkají s nedostatkem peněz.

Čeští senioři se dobře vyznají ve spořicích produktech. Většina z nich má detailní přehled také o pojistných a úvěrových produktech. Z průzkumu také vyplynula až překvapivě solidní znalosti makroekonomiky.

Anketa

Jak dlouho byste vyšli v důchodu při výpadku pravidelného příjmu?
Ani měsíc
19,1 %
Do čtvrt roku
29,4 %
Více než čtvrt
51,5 %
Celkem hlasovalo 32343 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám