Hlavní obsah

Drahé suroviny dělají podnikům problémy, zjistilo ministerstvo průmyslu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rostoucí ceny surovin začínají komplikovat hospodaření českých průmyslových podniků. Přes oživení ekonomiky se právě vyšší vstupní ceny negativně podepisují na jejich hospodářských výsledcích. Poukazuje na to Finanční analýza podnikové sféry za rok 2010, kterou dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS)

Článek

"Celý minulý rok se hospodářské výsledky podnikatelů ve zpracovatelském průmyslu a službách zlepšovaly spolu s tím, jak se rozjíždělo světové hospodářství. Ve druhém pololetí se ale začaly projevovat vysoké ceny komodit a dalších vstupů," vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) s tím, že vyšší náklady firem se odrazily v nižších ziscích.

Finanční výsledky se ve srovnání s rokem 2009 vloni zhoršily většině firem podnikajících v oblasti těžby surovin, v energetice nebo ve stavebnictví.

Silnou stránkou českého podnikatelského prostředí zůstaly tradičně firmy podnikající v oblasti informačních technologií a telekomunikací. Ty jako jediné v odvětví služeb vykazují kladný ekonomický zisk a v roce 2010 si ještě dál polepšily.

Reklama

Výběr článků

Načítám