Hlavní obsah

Portugalsko zavede novou daň, aby snížilo schodek

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Nová portugalská vláda zavede v příštích čtyřech týdnech nová úsporná opatření. Jde o reakci na stále vysoký portugalský deficit, jak uvedl premiér Pedro Passos Coelho.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho (vlevo) a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy

Článek

Tento krok přinese jihoevropské zemi zhruba dvě miliardy eur (asi 49 miliard korun). Novou daní by se mělo získat 1,25 miliardy eur, zbytek by měl pocházet ze škrtů ve výdajích.

Portugalsko musí letos snížit rozpočtový deficit na 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v souladu s podmínkami finanční pomoci ve výši 78 miliard eur ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Ministr financí Vitor Gaspar minulý týden uvedl, že vláda připravuje snížit výdaje zhruba o jednu miliardu eur, aby absorbovala „nepříznivý vývoj“ a zaručila, že dané cíle splní.

Coelho nicméně sdělil, že novými kroky se musí pokrýt rozpočtový schodek, který se objevil po nástupu nové vlády minulý měsíc.

"V rozpočtu se nachází odchylka, která se musí řešit zavedením další daně a přibližně jedna miliarda eur se ušetří na straně výdajů," informoval premiér v televizi s tím, že nová opatření se dotknou státní správy i státem kontrolovaných společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám